Nathalies hemsida på svenska
Nathalies Matblogg 2021
Nathalies Matblogg 2020
Nathalies Matblogg 2019
Nathalies Matblogg 2018
Nathalies Matblogg 2017
Nathalies Matblogg 2016
Nathalies Matblogg 2015
Nathalies Matblogg 2013
Nathalies Matblogg 2012
Några recept

Nathalies Matblogg 2014

Jag älskar att laga mat och baka och prova på nya recept. Mina främsta källor är ICAs tidning Buffé, Coops tidning Mer Smak, och deras respektive hemsidor, samt Saltå Kvarns och Kung Markattas hemsidor.
Hemma använder jag minst 95% ekologiska varor i min matlagning (följ länken och se).
Det som inte är ekologiskt är framför allt salt, peppar, bakpulver, jäst och saffran.
Att köpa ekologiska varor är bara en del av mitt liv. Här hittar ni flera miljötips.



25 december 2014: Julbord hos Carons
Förutom den traditionella kalkonen med fyllning brukar min mamma även "fylla" en lax. Nu håller hon på att sy igen den innan den ska vistas i ugnen.



Så här ser det ut i vardagsrummet innan maten blir serverad.



Så här ser julbordet ut hos mina föräldrar.





25 december 2014: Surdegsbröd
Jag startade en rågsurdeg hos mina föräldrar, som jag använde sedan till att baka olika bröd.







25 december 2014: Saffransbullar med mandelmassa
Saftiga bullar med mandelmassa. Här hittar ni receptet. Dock lät jag bli att pensla och strö på socker. Jag använde hemmagjord mandelmassa gjord på mandelmjöl, ägg och florsocker.











24 december 2014: Kikärts- och jordnötssmörskakor
Goda nyttiga kakor som omtycktes av många. Här hittar ni receptet.





11 december 2014: Mandel-och saffransmuffins
Glutenfria saffransmuffins, och så en lite klick nutella på i stället för mandelsmör. Här hittar ni receptet.







11 december 2014: Glutenfri palt
Nu blev det glutenfri palt med stekt lök till lussedagen. Förresten tycker jag mycket om palt med stekt lök. Mycket gott vegetariskt alternativ!



Potatisstärkelse som biprodukt av palt.





6 december 2014: Glutenfria småkakor
I år blev det dessa fyra smaker: pepparkakskryddor, apelsin och choklad, kola, kola och lakrits. Här finner ni original receptet.







6 december 2014: Glutenfritt knäcke
Jag bakade glutenfria knäckebröd till lussedagen. De är fulla med frön och jättegoda. Dock blev de lite brända på kanterna, och inte så knäckiga annars.







3 december 2014: Pepparkakor
Igår var det pepparkaksdeg över, efter att Mat & prat hade bakat sitt pepparkakshus-bidrag till lussedagen. Så det blev massor med små pepparkakor hemma. Jag kan förresten rekommendera Coop Änglamarks ekologiska pepparkaksdeg.







2 december 2014: Julbord
Årets avslutning på mat & prat.







29 november 2014: Rödbetsgratäng
Inspirerad av ett recept på fyllda rödbetor, har detta med åren blivit en rödbets- och morotsgratäng med quinoa, champinjon och parmesan, som jag tycker mycket om.





29 november 2014: Knäckebröd med parmesan
Recept på knäckebröd med västerbottensost, här med parmesan i stället.







15 november 2014: Morotssoppa med räkor









10 november 2014: Ekologisk glass
Hittade godaste gräddigaste ekologiska glassen, den är från Lejonet och Björnen. Den kostar 50 kronor för en halv liter. Ett litet lyx man kan unna sig då & då.





5 november 2014: Stekta svampdumplings
Ett recept jag hittade på en liten lapp på ICA. Gott, men det tar lång tid att göra.
Degen som blev över passade utmärkt som lasagneplattor.









23 oktober 2014: Zucchinibiffar
Jag såg två recept på zucchinibiffar i samma "Mer Smak"-tidning. Jag blandade fritt idéer från båda. Här får ni recepten: zucchinibiffar med kikärtor och asiatisk kryddning och zucchinibiffar med parmesan.
Så här blev min zucchinibiffarssmet med parmesan, och jag hade i kokta röda linser, då inga kokta kikärtor fanns hemma.



Så här blev biffarna, och goda var de!





17 oktober 2014: Paneer - indisk färskost
Jag hade aldrig smakat på paneer-ost förut, men ser ordet varje år när vi har indisk buffé på mat & prat och lagar en spenatcurry med paneer. Vi har alltid använt halloumi i stället, eftersom jag inte ansträngt mig för at få tag på paneer. Såg detta recept på paneer i sista "Mer Smak". Jag köpte en silduk och provade det. Det var mycket enklare att göra än jag trodde. Ostmassan har inte så mycket smak, därför bör den stekas och användas i rätter som har smak. Så här fick jag till en smet, men glömde fota dagen efter, när jag gjort tärningar av den.









8 oktober 2014: Naanbröd
Indiskt bröd bakat på ägg och mjölk, med en speciell smak. Här är receptet.





8 oktober 2014: Ostbröd
På mitt vanliga brödrecept. Fast jag kan berätta att sedan jag provat på detta recept på hamburgerbröd (se 5 juni) har jag förändrat mitt "vanliga" brödrecept till en blanding mellan hamburgerbröd och mitt gamla vanliga brödrecept på bröd. Idag blev smaksättningen riven ost, lök och vitlök. Ja, allt i samma bröd. Gott!





5 oktober 2014: Kanelbullar
Det var kanelbullensdag i går, men jag hade inte tid att baka då. Så det blev kanelbullar idag i stället.







19 september 2014: Kakor på svarta bönor
Det var ett recept på glutenfria chokladkakor. Sista gångerna jag använt det receptet gjorde jag typ-brownies med det, men den här gången gjorde jag småkakor. Gott om man gillar mörkchoklad. Här är den mixade smeten med hackad mörkchoklad:







17 september 2014: Kikärtskakor
Här är ett gott recept på glutenfria veganska kakor bakade på kokta kikärter.
Här har ni ingredienserna:



Och så lägger man till chokladbitar och alltihop i ugnen. Jättegott om man gillar jordnöttsmör!





17 september 2014: Gratinerade aubergine!
Jag var sugen på aubergine. Jag skar två stycken i skivor och saltade dem lätt. Jag la dem tätt på bakplåtspappersklädd bakplåt, och så i ugnen på 200 grader, 10 minuter på varje sida. Jag hade lite "chunky salsa" kvar och satt pyttelite salsa på hälften av skivorna, och lite timjan på andra hälften. Sedan strödde jag på ekologisk prästost. Och in i ugnen en stund till. Gott! Gott! Gott!





17 september 2014: Om mat och transport
Jag fick tips på fakta om detta:
Är konventionellt odlade livsmedel i Sverige bättre än ekologiska livsmedel som måste transporteras från övriga Europa? Det beror bl a på om det är båt eller flyg. Båttransport ger inte så mycket klimatpåverkan medan flygtransport är det värstaste.
Här är en bildspel från Elin Roos på SLU. Där kan vi se bl a att en vegetarisk måltid mer än halverar matens klimatpåverkan. Värsta miljöbov är nötkött och sedan är det lammkött. Se s. 7.
Allra bästa vore alltså en vegetarisk måltid lagat på ekologiska svenska varor.



14 september 2014: Savoykål- och pumpagratäng
Häromdagen hittade jag en ekologisk savoykål på bondernas marknad i stan. Så här ser denna gigantiska savoykålen ut, tillsammans med en purjolök och en butternutpumpa som jag köpte på Coop Forum.



Det var första gången jag köpte en butternutpumpa och det är faktiskt jättegott! Så här ser den ut:



Jag letade på internet och hittade detta recept på krämig grönkåls- och pumpagratäng som jag gjorde då på halva savoykålen och butternutpumpan. Kålbladen strimlades och stektes. Jag tyckte faktiskt att stekt savoykål var jättegott! Men de skulle blandas med övriga ingredienserna. Tyvärr blev det lite bränt på toppen, men annars tyckte jag att det var jättegott!





12 september 2014: Coop Forum Storheden
Idag handlade jag på Coop Forum Storheden och fyllde, som vanligt, två cykelkorgar med ekologiska varor som jag är mycket nöjd med.
Jag har nu berättat för en anställd att Renée Voltaires varor är inte alla ekologiska, och därför borde inte alla vara med på "Green Corner", alternativt borde det stå väldigt tydligt vilka varor inte är ekologiska.
Jag var på den lilla eko-grönsaksavdelningen, som har faktiskt blivit lite större jämfört med förra gången jag var där. Där hittade jag ärtskott och solrosskott. Det som var lurigt är att båda var från samma märke, i samma typ av påse, med samma färger. Men det var så att ärtskotten var ekologiska men inte solroskotten. Jag berättade detta för en anställd, och hon skulle meddela vidare.
Jag hoppas att ni också meddelar personalen när ni ser något sådant, eller om ni vill efterfråga en miljövänlig vara.



4 september 2014: Studiebesök på Willy:s
Jag råkade uppfylla mitt andra mål redan idag. Jag var på studiebesök på Willy:s på södra hamn. Deras ekologiska varor är väl märkta på hyllorna, dock är de ibland placerade längst ner (t ex mjölet).
Ekologiskt sortiment: De har de vanligaste varorna, men inte många fler. Jag hittade bara några få torra kryddor och ingen buljong. Inga ekologiska godisar, bara en sort rättvisemärkt mjölk- och mörkchoklad, och så en enda mörkchoklad som var ekologisk. De får däremot pluspoäng av mig för att de hade Sias ekologiska sorbet och vaniljglass.
Priserna var lägre än på ICA Kvantum och Coop Forum. Dock kan detta förklaras delvis med att de flesta hemmavarorna (Garant) har enbart EU-ekologiska märket, men inte KRAV-märket. För några varor är prisskillnaden väldigt liten, men det finns några, t ex spagettin, som är mycket billigare.
Om man tycker att det är bra med ekologiskt, men är rädd om plånboken, kan man börja på Willy:s.



2 september 2014: Föreläsning om mat & miljö
Jag fick förmånen att prata om mat & miljö på naturskyddsföreningens Handla miljövänligt-grupp i Luleå. Jag bad dem som ville, anta 1-3 små miljömål. Jag hade redan hittat ett mål för mitt eget miljövänligare liv medans jag förberedde föreläsningen, men hittade två mål till under kvällen.

Här är mina tre miljömål för den här terminen:
1. Experimentera med olika recept för linsbiffar, kikärtsburgare och dyligt, tills jag hittar ett som går bra att frysa och använda som snabbmat, så jag kan helt sluta köpa o-ekologiska färdiga vegeburgare till snabbmat.

2. Göra ett studiebesök på Willy:s. Jag brukar handla på ICA och Coop, för de är närmare för mig, och jag har medlemskort. Men någon under kvällen berättade om hur billigt vissa ekologiska produkter kunde vara på Willy:s, så jag känner att jag måste gå och titta själv, om inte annat, för att kunna berätta för folk att det behöver inte vara så dyrt med ekologiskt.

3. Jag tyckte det var roligt att berätta om min syn på mat & miljön, så jag vill göra det igen. Minst en gång till den här terminen vill jag berätta om mat & miljö för någon grupp människor. Vilken grupp, det vet jag inte än.

Är du själv tveksam till att köpa ekologiskt? Här ser du varför ekologiskt är bättre.
Och om du vill ha tips på vad du kan börja med: 5 viktiga varor att byta till eko.



30 augusti 2014: rutor
Jag skulle baka "gul kaka med kokos" till kyrkfika. Men vi använde ut sockret till kakan och det fanns väldigt lite kvar till glasyren. Så jag använde muscovadosocker i stället. Mums! Ni vet socker smakar ju ingenting, bara sött. Muscovado socker har liksom en egen smak, som liknar caramel/kola, men ändå inte riktigt. Mums!





27 augusti 2014: Bröd
Vi har ansvar för kyrkfika på söndag, så jag bakar fyra satser matbröd. Alltså drygt 40 bullar. Här är några stycken.





22 augusti 2014: Grönkålspaj
Vi var på Ekoringens gårdsbutik och hittade ekologiska ägg och massa ekologiska grönsaker, bland annat grönkål. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Jag hittade ett recept på grönkålspaj som jag lagade på mitt eget sätt. Jag tog min mammas pajdeg, bytte ädelost mot fetaost, och grädde mot mjölk. Här är grönkålen som skulle stekas i smör med löken.



Och här blev resultatet. Jättegott, tyckte vi.





2 augusti 2014: Smörgåstårta à la famille Caron
Dessa fyllningar med majonnäs och senap använder min mamma ofta i sin smörgåstårta. Hon har tagit efter farmor. Kyckling, krabba eller hummer, sparris, tomat, äggröra, sallad och rädisor.





Så är det massa Philadelphiaost på.





22 juli 2014: Halloumi och grönsaker med pasta
En favorit i repris. Jag steker broccoli, paprika, lök och vitlök i olja. Kokar pasta. Blandar. Steker halloumi i små bitar. Et voilà! Ibland lite timjan eller basilica. Ibland soltorkade tomater i olja.







10 juli 2014: Tonfiskröra och pasta
Snabbmat: En burk tonfisk, majonnäs, senap, salt, peppar, finhackad lök, finhackade tomater och gurka, lite riven parmesanost och i det här fallet, oliver.





22 juni 2014: Halloumi och grönsaker med pasta
Snabbt och gott. Det är faktiskt en av våra favorit-rätter!





19 juni 2014: Grekiska bönor
Det var länge sedan jag gjorde detta recept på grekiska bönor med matvete. Idag använde jag kamutvete till. Jag hade i sparris i stället för okra (man ska passa på när det finns ekologisk sparris, och när jag ändå inte fick tag på okra, som antagligen inte hade varit ekologisk i alla fall).
Här är ingredienserna innan de gräddas.



Och så här ser det ut efter en timme i ugnen. Jättegott!





9 juni 2014: Ekologiska cyklar!
Så här ser cykelgodisarna ut. Nu har jag äntligen smakat på dem. Det är inte de bästa eko-godisar som jag smakat på, men de är goda, ekologiska, och så är det cyklar, så jag kommer att köpa fler av dem. Fast de är lite dyra är i Smedjan... Vi får se om jag hittar dem billigare någon annan stans.





8 juni 2014: Pannkakor
Jag brukar fylla mina pannkakor med champinjoner stekta i smör och vitlök, och ha riven ost och lönnsirap på.



Och idag hade vi rester av vitlökssparris, så vi provade på sparrispannkakor, vilket var också gott.





5 juni 2014: Hamburgerbröd
Vi skulle grilla hamburgare på kvällen och jag tänkte, att det finns inga ekologiska hamburgerbröd att köpa. Så jag måste baka dem själv. Jag letade lite och hittade detta enkla recept som dock behöver att man har flera timmar på sig. Jag hade inte planerat detta, så jag hade ingen färsk jäst, men torrjäst fungerade lika fint. Det var bara krångligt att mäta hur mycket ett halft paket jäst var.



Degen blev mycket fin efter två timmars jäsning.



Så här såg de ut. Och jag fick faktiskt beröm för att de var så goda!





4 juni 2014: Lax med kantarellsås
Jag fick detta recept från Irene Elfgren efter att hon lagat det när vi var hos dem i Mölndal. Det har sedan dess varit en favorit. Jag tar efter henne och steker kantareller i smör och vitlök, i stället för att använda kantarellfond. Jag vet faktiskt inte om hon hade vitlök i, men jag har jättemycket vitlök i. Det syns t o m på bilden!



Här är ingredienser till såsen. Jag använde Turkish yoghurt i stället för grädde. Och jag hade lite chilisås i, som Irene hade tipsat om. Jag stekte/kokade laxen i såsen i stekpannan med lock på, i stället för i ugn: det går fortare, drar mindre energi, och är liga gott.





2 juni 2014: Ekologiska godis
Jag såg dessa ekologiska godisar på ekorrens ekologiskas hemsida för ett bra tag sedan, men det tog tid innan de kom till Luleå. Jag fick nyligen tips av en vän att de finns på hälsobutiken i Smedjan och jag har äntligen fått tag på dem! Nu behöver jag bara smaka på dem.





31 maj 2014: Min vegetariska pastasås
Äts på spaghetti med riven valfri ost, gärna parmesan. Här ät mitt recept.





31 maj 2014: Granola bars
Jag hittade ett recept på muslirutor. Först provade jag med stavmixer, men det gick inte så bra, så jag fick ta fram matberedaren, som det står i receptet.





In i ugnen.



Och så med lite choklad på. Resultatet blev gott, men ganska smuligt.





31 maj 2014: Risgrynsgröt
Jag brukar inte köpa färdigmat, men jag kunde inte motstå när jag fick rabatt på ekologisk risgrynsgröt. Den åt jag med kanel och apelsin.





29 maj 2014: Tonfiskpasta
Snabbmat, när man har brottom. En burk tonfisk, majonnäs, senap, salt o peppar, finhackade grönsaker (här paprika, tomat, oliver och lite groddar), lite parmesan. Enkelt och gott.





26 maj 2014: Groddar
Här grodde jag lite alfalfa. Gott och nyttigt.







20 maj 2014: Smörgåstårta
Vi åt smörgåstårta på mat & prats avslutning. Här är Smörgåstårta à la club sandwich som innehåller kyckling och bacon.



Här är Grönskön smörgåstårta med ägg och avokado.



Sist är smörgåstårtan brie och salami. Den innehåller salami hackad i små bitar, paprika hackad i små bitar, brieost, majonnäs, crème fraîche, senap.





20 maj 2014: Pannkakstårta
Det blev pannkakstårta till efterätt på årets sista mat & prat.









19 maj 2014: Fisk och svamp
Jag stekte champinjoner och vitlök i smör. La till lite crème fraîche. Sedan lät jag fiskbitarna koka i detta, med lock på. Och så ungsrostade rotfrukter till.





16 maj 2014: Guacamole
På avocado, paprika, tomat, tacosås och säkert lita annat.





16 maj 2014: Grön ärtsoppa
Enkel grön ärtsoppa, men toppad med en klick crème fraîche blir det supergott!







9 maj 2014: Pastagratäng
Lite grönsaker, vitsås, pasta och ost. Et voilà!







7 maj 2014: Ugnsbakade bönor och grönsaker
Jag kom hem på måndag kväll, och jag hade fått senaste upplaga av mina två mattidningar.
Jag såg detta i Mer Smak. Jag la till en lök och lite sparris, och extra vitlök, och det blev jättegott. Vi hade lite quinoa till.





29 april 2014: Linsgryta
Idag lagade jag linsgryta och quinoa, fortfarande hos mina föräldrar.



Med tillbehören tomat, persilja och parmesan.





23 april 2014: Pizza med mamma
På onsdagar brukar min mamma laga pizza. Den här gången gjorde vi det med egen pizza deg. Mums! Vad jag gillar pizza!









22 april 2014: Baka i Montreal
Jag gjorde två dussins ostmuffins, några med solroskärnor, och några med oliver och soltorkade tomater.
Gjorde även brownies på svarta bönor.





2 april 2014: Rågsurdegsbaguetter
Häromdagen gjorde jag rågsurdegsbaguetter och använde mitt eget rågsurdegsstart.
Jag använde för lite mjöl och baguetterna blev lite platta! Men de var jättegoda!



Så den här gången gjorde jag receptet ordentligt, med lagomt mycket mjöl, och så här blev det:







31 mars 2014: Kikärtscurrygryta
Vanligt recept som jag brukar använda.







30 mars 2014: Purjolökssoppa
Jag hittade detta recept på purjolökssoppa med grönkål och ägg. Jag hade ingen grönkål, så jag tog spenat i stället. Soppan blev så god!







26 mars 2014: Paj
Det blev rostad paprikapaj, fast med fetaost och med en glutenfri pajdeg.



Det blev även en broccolipaj, också med fetaost.





26 mars 2014: Glutenfria kuvertbröd
Förra gången jag bakade dessa följde jag nästan receptet. Men degen jäste aldrig riktigt och bullarna blev hårda och kompakta. Den här gången använde jag två deciliter mindre mjöl än vad receptet säger. De jäste fint och belv lagomt fluffiga och saftiga! Jag gjorde hälften av receptet med de föreslagna kryddorna, och hälften med solroskärnor i stället. Men som dum jag var, så när bröden var gräddade, satt jag allihopa i samma fryspåse.







26 mars 2014: Glutenfria chokladkakor/brownies
Det var ett recept på glutenfria chokladkakor, men jag hällde i stället smeten i en form och lät det vara lite längre i ugnen.





25 mars 2014: Våffeldagen
På mat & prat önskades det fira våffeldagen. Det blev spenatvåfflor till soppan.



Och vanliga våfflor till efterätt.





24 mars 2014: Currygryta
Här är krydd- och nötblandningen till den här currygrytan. Det är denna gryta som jag tidigare lagat oätligt för starkt med för mycket chilipulver. Den här gången hade jag bara ett halvt kryddmått chilipulver och det var tillräckligt starkt.



Grönsakerna





Potatis i olja och vatten.



Grytan.





24 mars 2014: Surdegsbröd
Med min surdegsstart av råg provade jag två nya brödrecept. Ett heter barsja och kommer från Saltå Kvarn. Det behöver bara lite surdeg och lite jäst, men ska jäsa över natten.





Det andra är ett rågbrödsrecept från Kronjäst. Det använder mer surdeg men behöver bara jäsa några timmar.







23 mars 2014: Crêpes
Crepes med riven ost och champinjoner.







22 mars 2014: Surdegsstart av råg
Jag skakade burken två gånger om dagen under fyra dagar, precis som det stod på receptet. Burken skulle vara dubbelt så stor som degen, och det var den. Men den fjärde dagen började det bubbla, precis som det skulle, och då skulle man tillsätta mer mjöl och vatten. Dock tänkte jag inte på att burken var inte längre dubbelt så stor. Efter ett tag hörde jag ett konstigt ljud och undrade vad det var, tills jag såg att degen hade börjat rinna ut och deg fanns på stolen och på golvet. Tyvärr tänkte jag inte alls på att fota detta, utan jag satt igång direkt och torkade och tog emot den bubblande degen som fortsatt o rann ut ur burken.



20 mars 2014: Ekologisk selleri
Jag hittade ekologisk selleri för första gången. Den var dock lite besk, så den kommer inte att ätas rå, utan användas i matlagning.





19 mars 2014: Linsbiffar
Jag hittade ekologiska belugalinser (från Kanada!) och provade på linsbiffar. Vi åt dem som hamburgare på solrosbröd, med ost, majonnäs och ketchup. Mycket gott!







13 mars 2014: Vitlökspress
Vi hade en ny vitlökspress som tjänat oss ett tag nu. Den var lätt att rengöra och vi tyckte mycket om den. Men så var vi lite för entusiastiska och hade kanske lite för mycket vitlök i på samma gång, och så gick den sönder. :(





12 mars 2014: Ugnsbakad fisk med morots -och purjolökspuré
Sedan ett tag nu finns det ekologisk kolja i butikerna. I alla fall på Konsum och Coop.
Grönsakerna som blev till puré. Jag "fuskade" och hade även potatis i.



Koljan med olja och vitlök, innan vistelsen i ugnen.



Och så toppade vi det med rostad sparris i stället för det som var föreslaget i receptet.





12 mars 2014: Rostad sparris
Jag hittade ekologiska sparris på Coop Forum häromdagen. Jag letade litegrann och hittade detta recept. Gott för oss som gillar vitlök!





12 mars 2014: Detox-bröd
Bröd gjort på nötter och frön och ägg och kryddor enligt ett recept som inte finns längre. Matigt, nyttigt och gott.







8 mars 2014: Linsgryta
Dessa ingredienser plus några kryddor blev till en linsgryta till middag.





Serverad på ris och toppad med tomat, persilja och parmesan. Got och väldigt nyttigt!





8 mars 2014: Bakade rödbetor med getost & valnötter
Jag följde inte exakt receptet, utan jag använde kokta rödbetor och fetaost, och det blev mycket gott.





8 mars 2014: ICA Kvantum
Idag var jag en snabbis på Kvantum. Där har de sedan länge en ekologisk avdelning på frukt och grönt. Och det som är nytt är att de har eko-äpplen, eko-apelsiner och eko-päron i lösvikt. Äpplena har funnits ett tag, men vad lyxit med stora fina eko-apelsiner! Just nu dock hade de inga päron, men jag hoppas att de får några snart.



7 mars 2014: Coop Forum Storheden
Jag promenerade till Storheden, det var så fint och soligt, våren är här! (Vi får hoppas att den stannar kvar hos oss). Sedan ett bra tag tillbaka (typ två -tre år) har Coop Forum en ganska stor avdelning med ekologiska torrvaror. Det finns hur mycket som helst: pasta, gryn, frön, musli; massor med kryddor, oljor och vinäger; torkade frukter, nötter, chips; knäckebröd, juicer, te, choklad, godis mm. Jag brukar spendera den största delen av min vistelse i det hörnet.
Resten av varorna har tidigare varit bland de o-ekologiska varorna. Men nu har det möblerats om i avdelningen för frukt och grönt, det finns ett ställe för ekologiska frukter och grönsaker, vilket är mycket praktiskt, för man hittar (nästan) allt på samma ställe. Det är bara potatisarna som finns tillsammans med de o-ekologiska potatisarna. Resten är oförändrad, t ex eko-räkorna finns brevid de andra; eko-mjölkprodukterna finns bland de andra mjölkprodukterna mm.



4 mars 2014: Nötig nyttig ostkaka
Jag gjorde ingen äppelkompott som i receptet, utan vi åt den med aprikosmarmelad.





23 februari 2014: Koreansk pannkaka med räkor och purjolök
Från ett recept från Mer Smak. Lite speciellt, men jättegod. Jag gjorde två såna, men bara en sats av såsen.





23 februari 2014: Lönnmaräng
Passar på när man är kanadensare och hör att man vunnit OS i hockey.





23 februari 2014: Ostmuffins med oliver och soltorkade tomater
Från ett recept från Mer Smak. Goda och saftiga!






20 februari 2014: Blomkålssoppa med saffran
Blomkålssoppa med recept från Mer Smak. Gott blev det!




19 februari 2014: Majonnäs
Jag gjorde egen majonnäs för första gången. Receptet hämtades från Buffé.





17 februari 2014: Fisk i paprikasås.
Dessa grönsaker samt en burk passerade tomater och lite kryddor blev såsen i vilken fisken sedan kokades. Enkelt och gott. Receptet hittade jag i Mer Smak 2010 och har använd ett par gånger. Men den här gången mixade jag inte såsen, utan hade den med grönsaksbitar i.







13 februari 2014: Ostkex
Fick tips av min kusin Karine och provade ganska omgående. Receptet hittar ni här på engelska: Goldfish Crackers. Gott gott gott!







13 februari 2014: Havrekakor
Vanliga havrekakor med valnötter och russin.





6 februari 2014: Solrosbröd
Degen var nog lite för lös. Brödet blev mycket gott och saftigt men det var lite platt bara.







20 januari 2014: Rödbetschips.
Jag ville göra egna rotfrukschips, så jag använde potatisskalaren för att få tunna skivor och täckte hela plåten med rödbetsskivor. Men de krympte så mycket och blev till nästan ingenting! Men gott var det i alla fall.





19 januari 2014: Glutenfria kuvertbröd
Jag hade nog lite för mycket mjöl i degen, så den jäste inte så mycket. Receptet hämtades från Buffé.





18 januari 2014: Mjukt tunnbröd
Mjukt tunnbröd recept från ICA.





18 januari 2014: Baba ganouj
Provade på aubergineröran baba ganouj. Receptet hämtades från Buffé.





13 januari 2013: Nötsskal med nya nötknäckaren





13 januari 2014: Fisksoppa.





3 januari 2014: Bullar med extra allt.
Jag provade två nya sorters bullar med massa goda saker i. Första sorten är Adventsbulle extra allt från Mer Smak och innehåller saffran, russin och pecannötter.



Andra sorten var kanelbullar med dadlar och mandel, tror jag. Här är receptet.



Nathalies Matblogg 2012
Nathalies Matblogg 2013
Nathalies Matblogg 2015
Nathalies Matblogg 2016
Nathalies Matblogg 2017
Nathalies Matblogg 2018
Nathalies Matblogg 2019
Nathalies Matblogg 2020
Nathalies Matblogg 2021
Nathalies hemsida på svenska